Chlap v kuchyni IV – Fitness palačinky level 1 (ty sladké placky)


V obrovském množství receptů se autoři odkazují právě na těsto na palačinky. Respektive na jeho konzistenci. Pokud nevíte, jak má těsto na palačinky vypadat (vítejte v klubu), máte pořádný problém. Dnešní mise je tedy pokusem o palačinky. A děti palačinky milují. Stejně tak každý, kdo začíná s fitness a zdravějším jídelníčkem, aby si mohl dát na facebook i instagram fotku prvních fitness palačinek nebo lívanečků k snídani. Hrozný zlozvyk ty snídaně, zlatý IF [čti přerušovaný půst, ne podmínku v programu 😉 ]. Zkusíme tedy odhalit zákeřnou záhadu palačinkového těsta.

Placka z pánve, to zní jednoduše a rychle. Takže dnešní krátká mise je věnována klasické sladké verzi palačinek. Předpokládám, že snad každému došlo, že příště se zaměříme na pokročilé možnosti palačinek, což bude vyšší level s předpokladem zvládnutí dnešní mise. A zároveň ve druhém levelu čeká na odemknutí speciální bonusový perk! Nepodceňujte tedy přípravu, cvičení dělá mistra. Jen to leze do peněz, nutella není zrovna nejlevnější…

Briefing

Dnešní mise je tedy celkem jasná, vyrobit sladké placky, které má každý rád, které si můžete objednat i v restauracích a kavárnách. Tedy něco, co musí být naprosto jednoduché, když je mají snad úplně všude. Vždyť co by asi tak mohlo být těžkého na kousku placatého těsta? To opravdu vypadá jednoduše. Jen ta záludnost s konzistencí, protože o tom není nikde žádná podrobná zmínka, jak má správně vypadat. A google také nezvykle mlčí…

Co tedy budeme potřebovat? Základní verze uvádí nějaké to vejce, trochu mouky, cukru, špetku soli, mléko, olej a pánev. Dnes vyrábíme rovné placky, takže pánev by měla být s největší pravděpodobností také rovná, ideálně přímo palačinková. Nějaké nářadí na obracení, ukvedlání a logicky i nádobu, v níž těsto vznikne.

Jenže my vyrábíme fitness palačinky, běžná mouka je tedy tabu. Stejně tak cukr a musíme vyřešit nedostatek bílkovin. Naštěstí to není tak beznadějné, vymyslel jsem skvělé řešení:

  • nějakou hladkou celozrnnou mouku – to jsem koumák, co 🙂
  • proteinový nápoj, doporučuji PenthaPro Balance v neochucené příchuti Oat smoothie – bílkoviny, spousta skvělých bílkovin
  • jedno vejce navíc nic nezkazí – bílkoviny, chápete, kvalitní bílkoviny
  • trochu cukru plus sladidlo, sukralóza nemá pachuť jako stévie, lze použít i pár kapek vanilkových BiotechUSA Zero Drops a podobně
  • volitelně skořice (mletá) – je zdravá a skvěle dochutí

Zvolený proteinový nápoj PenthaPro Balance v neochucené příchuti Oat Smoothie sice neosladí, ale chutná neutrálně a palačinky nemají žádnou pachuť jako v případě jiných ochucených variant. Nahradí trochu mouky (tedy na úkor sacharidů) a přidá spoustu kvalitních bílkovin, krásná práce.

K oslazení se nabízí plně použít výhradně sladidlo, osobně jej kombinuji s trochou cukru, jednou za čas trocha cukru nevadí. Volba je samozřejmě na Vás, klidně můžete sladit pouze cukrem nebo některým z drahých módních sirupů.

Celozrnnou mouku koupíte spíše v prodejnách zdravé výživy, ale v Kauflandu mají také jednu použitelnou za normální cenu (jen k té jsem přidával trochu klasické hladké mouky). V Albertu je celozrnná mouka luxusním zbožím za luxusní cenu, tam pro ni nechoďte. V nouzi nejvyšší ji můžete zkusit nahradit ovesnými vločkami namletými na prach, ale při ceně kilovky hotové celozrnné mouky (20-28Kč) mi to přijde jako blbost se s tím patlat.

S kravským mlékem problém nemám a ani nejsem uprostřed moderní a módní křížové výpravy proti laktóze v mléce, takže v klidu použiji normální kravské mléko a za ušetřených minimálně 50Kč za alternativní pokus o „mléko“ si koupím něco zajímavého.

Připraveni? A máte i nutellu? Jdeme tedy do akce!

Ostrá mise

Dnešní mise začíná celkem rychle, posbírat těch pár surovin totiž není žádný problém. Problém může nastat při lovu kousků skořápky po rozklepnutí vajec. Tedy opatrně, pokud jste po tréninku rukou. Dále přidáme rozumné množství mouky. Na nabírání mouky je šikovná odměrka z proteinového nápoje, takže po spotřebování proteiňáku odměrku nevyhazujte. Beztak jste ji už použili do nového balení proteiňáku, protože ta mrcha je samozřejmě nahoře hned pod víčkem… …a „trochou“ toho proteinového prášku, jak u dna pixly zjistíte. To všichni známe, že 😀

Když jsme u toho proteinu, na jedny palačinky stačí jedna odměrka (ano, přesně tak akorát „co se vejde“). Přidáme zvolenou variantu oslazení, špetku soli a adekvátní množství mléka. Pokud chcete, můžete právě teď přidat i skořici dle vlastní chuti.

Protože se jedná o moji osobní tajnou recepturu skvělých fitness palačinek, jistě chápete, že nemohu vyzradit tajemství přesného poměru jednotlivých součástek (čti ingrediencí). Jo, přesně tak, prostě to budete muset dávkovat „od oka“. Tedy úplně stejně, jako to dělám já…

Dovolím si malý tip ohledně vajec. Abyste měli více bílkovin, uvádím pro názornost o jedno vejce více, než by se použilo pro normální palačinky. Pokud vyrábíte menší množství těsta jen pro sebe, dáte jedno vejce, ale méně mouky i sladidla a kopec na odměrce proteinu nebude o tolik přepadávat 😉

Připravte si metlu či jiný mixovací nástroj. Mojí oblíbenou zbraní je ruční tyčový mixér s takovým divným drátěným nástavcem, co vypadá jako drátěný model žárovky – krásně vyrobí těsto bez hrudek a hlavně to mám bez práce 😛 No a teď tedy přijde zásadní zlom naší mise. Ano, v dalším kroku z toho vytvoříme těsto. Palačinkové těsto!

Přesně tak. Máme tu očekávané poznání konzistence palačinkového těsta! Konečně se dočkáme vyřešení zákeřného problému! Jsme na pokraji velkého odhalení. Jste připraveni? Nevím, jak to mám říci. Těžko se mi hledají slova u tak významného objevu… Tak tedy pozor… …palačinkové těsto prostě může být různé. Ano – může být různé! Může být husté nebo klidně i řídké. A to podle poměru jednotlivých surovin. Pravda tedy bude zřejmě ve víně. Bohužel nemám ani víno, ani vývrtku, mám tedy zjevně smůlu a odvěká záhada zůstane i nadále otevřena k hledání pro další odvážné dobrodruhy. Ale to nevadí, pořád mám nutellu, kterou mohu namazat na palačinky.

Po překvapivém objevu budeme pokračovat v přípravě placek a doladíme poměr jednotlivých surovin tak, aby měl správnou konzistenci palačinkového těsta O:-) Nenecháme se ničím zaskočit, že.

Jakmile máme vytvořené těsto na naše fitness palačinky, pokračujeme minihrou „Jak zapnout hořák“ (a nebo plotýnku dle Vašeho hardware). Schválně, jestli položíte pánev na ten správný zapnutý hořák (bod k dobru) a pozor, bude to pálit. Na pánev přijde nezbytně nutná minimální trocha oleje, aby ty placky šlo obrátit a také přendat na talíř. Napadlo Vás, že si ten talíř musíte i připravit? Mne také, co si nezařídím sám, to nemám…

Palačinky jsou placky, tenké placky. Vyvstává tedy nečekaná záludná otázka, jaké množství těsta na pánev nalít. Jenže to se nikde také nepíše, tedy druhé tajemství palačinek. Pánev je už nahřátá, nastavíme výkon na rozumnou hodnotu, která bude u každého trochu jiná. Tu též neznáme, takže odvahu a začíná průzkum bojem. Nalijeme rozumné množství těsta kolem středu pánve tak, aby šlo jejím pohybem rovnoměrně rozlít po zbytku plochy. Když vylijete celou plochu pánve, bude palačinka pravděpodobně příliž silná a není to to pravé. Je to palačinka, ne beton pod pergolu. Potrápíme palačinku z první strany a zmobilizujeme sílu a odvahu ji za chvilku otočit.

Ten správný moment, kdy palačinku otočit, je celkem loterie. Ta potvora totiž nemá kontrolku a dospodu nevidíte. A aby toho nebylo málo, palačinky jsou tvrdohlavé. Když je chcete obrátit, musíte počkat, než se samy pustí dobrovolně povrchu pánve. Dali jste tam doufám ten olej… Počkáme tady na správný okamžik a vhodným nástrojem ji elegantně otočíme, aby byla na pánvi původně horní stranou. Ano, je to velice dobrá adrenalinová zábava. Z druhé strany je hotová velice brzy, tak nikam neutíkejte!

Gratuluji! Máte svoji první palačinku. A ne ledajakou palačinku – je to skvělá fitness palačinka! Není doufám v pěti nejtmavších odstínech šedé… Stejným postupem vyrobíme i další palačinky, dokud nám nedojte připravené těsto.

S finalizací si předpokládám poradíte. Ve fitness světě se používají různá ořechová másla. Nejen arašídová, ale i lískoořechová, mandlová a další. Jsou i v ochucené verzi, většinou s čokoládou. Větší množství arašídového másla ale způsobí, že se palačinka špatně jí. Také nezapomeňte, že ořechová másla jsou výživná a mají hodně kJ.

To samé nutriční varování platí i o nutelle, která ovšem není úplně tak fitness. Lze ale kombinovat s arašídovým máslem. Popravdě řečeno tyto fitness palačinky chutnají nejlépe právě s nutellou, což je i moje nejoblíbenější varianta. A arašídové máslo samotné jen tak lžičkou. Obě možnosti jsou skvělé v kombinaci s kávou.

V každém případě je nutné palačinky nějak hezky naplnit a naaranžovat kvůli fotce. Právě ta je nejdůležitější! Když nemáte fotku palačinek, nemůžete ji postnout na svůj instagram a facebook. Jak nemáte zveřejněnou fotku svých fitness palačinek, jste naprostí fitness outsideři! Chápete to? Konec světa, úplný a nezvratný. Celá mise potom i končí nezdarem. Tak na to pamatujte, cvakněte fotku, šup s ní na internet a můžeme misi uzavřít.

Hodnocení mise

Pokud jste nedali fotku svých prvních fitness palačinek na instagram a facebook, napište si Mission Failed, za trest si dejte 30 dřepů, 30 kliků a nebudu s Vámi také týden mluvit. A to bez debat.

Já mám naštěstí splněno na 100 % a protože těch palačinek bylo hodně, dobrovolně jsem se rozdělil i s několika civilisty (jo, měl jsem takovou slabou dobrosrdečnou chvilku). Máte-li také splněno, můžete si pochutnat na skvělých fitness palačinkách se skvělým pocitem, že teď jste opravdu fitness.

Doufám, že nyní už palačinky umíte vyrábět a zvládnete je zopakovat. Trénujte, za pár dní se k nim totiž vrátíme v další misi a tentokrát to už bude složitější level. Zdárné splnění příští mise „Palačinky level 2“ nám ale odemkne skvělý bonusový perk, velice praktický, operativní a univerzální. Těšíte se? Sledujte Chlapa v kuchyni na facebooku, mimochodem jsem i na instagramu.

PS: nějaká dobrovolnice, která by se v Chrudimi pravidelně přidala na večerní mise do posilovny?

,