Protože je moderní „dělat si smoothie“ a navíc i souvisí se zdravým způsobem života, zaslouží si plně i pozornost blogu stigro.cz. A jaro i přímo vybízí ke zdravému jídlu a životnímu stylu. Různých verzí smoothie známe mnoho, souhrnně je můžeme rozškatulkovat na zeleninová, ovocná, kombinovaná, spousty dalších plus rádoby „detoxikační smoothie“ a „smoothie na hubnutí“, které raději nebudu komentovat. Budeme se dnes věnovat méhu oblíbenému smoothie, které je zaručeně tím nejlepším na světě. Shodli se na tom všichni civilisté, kterým jsem poskytl ochutnávku. Samozřejmě hned žadonili o montážní návod k jeho výrobě. Sice je o něco složitější na přípravu, ale ta chuť za tu trochu práce navíc stojí. Používám totiž několik speciálních technik a tajných ingrediencí, kterými své smoothie vyšperkuji. To jej odlišuje od všech ostatních průměrných smoothie. Tímto Vám tedy představuji mé nejlepší smoothie na světě, seznamte se!
Jelikož máme období velikonočních svátků a navíc vychází i společně s 1. dubnem, dopřejeme si sváteční volnou misi. Tedy bonusovou misi, kdy mám volný přístup do alchymistické dílny (čti kuchyně) a mohu si vyrobit libovolné jídlo dle libosti. A protože mám sváteční náladu, využiji tuto bonusovou misi a prozradím vám svůj jedinečný recept na nejlepší smoothie na světě, které nemá konkurenci. Je velice univerzální, můžete si jej udělat jen tak na chuť, stejně tak i jako svačinu, oběd i večeři. Lze použít do diety i do objemu. Obzvláště vhodné je i pro ty, kterým vadí syrová zelenina bez tepelné úpravy. Obsahuje samé zdravé ingredience, je bez nadměrného množství tuků nebo zbytečných sacharidů. Prostě naprosto ideální smoothie pro všechny! A plně fitness 🙂
Briefing
Ikdyž máme dnes bonusovou volnou misi, je třeba se i tak připravit. Takže si řekneme základní předpoklad úspěchu smoothie. Je totiž třeba pochopit, co je to vlastně to divné cizí slovo „smoothie“. Prakticky smoothie znamená, že vezmete potřebné ingredience a proženete je mixérem. Ano, to je celé! Rozmixuji – mám smoothie. Nerozmixuji – nemám smoothie. Jednoduché, že? 🙂
Tím jsme odhalili základní předpoklad úspěchu dnešní mise – bez mixéru jsme skončili hned na startovní čáře. Pro toto smoothie je ideální ruční tyčový mixér, případně klasický veliký mixér (někdo tomu říká kuchyňský robot). Na nějaké malé smoothie mixéry zapomeňte, ty nám dnes nepomohou, ty jsou moc malé, nejlepší smoothie na světě se totiž připravuje ve větším množství. Je strašně moc dobré a je ho vždy málo… Ruční mixér má výhodu i v tom, že nezašpiníte spoustu dalšího nádobí.
Také vám představím speciální trik, jak přípravu dnešního nejlepšího smoothie na světě využít maximálně efektivně a zároveň si připravit i chutný kus libového masa, který bude jako dort. Mňam, teď to poroste! Nevím jak vy, ale já samostatně zeleninu bez masa neznám a přijde mi divné se patlat jen se samotnou zeleninou. Proto jsem využil přípravu i pro maso, které následně využiji na talíři O:-)
Budeme dnes potřebovat spoustu kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, mrkev), cibuli a hlavně by měla převládat mrkev. Proto je i uvedena vícekrát 😉 Koření nebude žádné speciální a mělo by být běžně v každé kuchyni. Také jsem psal pro zvýšení efektivity i přípravu masa, takže si připravte i nějaký pěkný kus masa, ať už to bude vepřová pečeně bez kosti nebo vepřová panenka. Těšíte se? Jste připraveni začít?
Ostrá mise
Vrhněme se tedy na tlačítko pro odstartování mise, ať se pustíme do práce. Zapomněl jsem říci, že se začíná s přípravou večer den předem, je to jedno z tajemství úspěchu tohoto smoothie.
Příprava smoothie
Příprava bude celkem jednoduchá, očistíme zeleninu a nakrájíme na rozumně větší kostky. Pozor na prsty. Tedy hodně mrkve, k tomu petržel, celer i jednu či dvě cibule. Ikdyž to opravdu láká, tak tady se to s cibulí nepřehání. Jednoduše kupa zeleniny v množství adekvátnímu ulovenému kusu masa. Maso je třeba z venku očistit od všeho nemasového, aby zbylo krásné čisté maso. To snad nemusím více rozepisovat.
Jakmile máme dělostřeleckou přípravu hotovou, provedeme první speciální trik. Vše dáme do velikého hrnce, ideálně zeleninu navrstvíme okolo masa. A přidáme koření. Tentokrát nebude podle chuti, ale je nuné dodržet recepturu. Použijeme celé kuličky pepře, bez něho prostě vyrábět jídlo nelze. A teď přijde na řadu odhalit největší tajemství nejlepšího smoothie na světě!
Přesně tak. Tajemství spočívá ve speciálním výběru zdravých ingrediencí a vhodného koření. Jednak vlastní zelenina se považuje za zdravou věc, jde ovšem doplnit i o další výtažky z koření. Jedním z nich je bobkový list, u kterého se uvádí zajímavé účinky pro podporu zdraví – věděli jste, že někdo dělá z bobkového listu samostatný nálev? My toho u smoothie využijeme též. A doplníme tymiánem, který je také zajímavou léčivkou a chuťově se s bobkovým listem doplňují. Jako poslední použijeme pro ozvláštnění chuti kuličky nového koření, ať to má správný říz.
Následně vše zalijeme studenou vodou, aby maso i zelenina byly ponořené. Přikryjeme poklicí a dáme přes noc uležet do lednice. Tedy aby se to naložilo a vstřebalo chutě. To je další velké tajemství receptury pro dosažení nejlepšího smoothie na světě.
Druhý den se samozřejmě nemůžeme dočkat výsledného smoothie, zvláště, když je zaručeně nejlepší na světě. No a samozřejmě i na maso, vidina krásného čistého masa plného bílkovin a naloženého v koření a zelenině zní slibně. Pojďme tedy na věc.
Výroba smoothie
Připravíme si kávu nebo nějaký lahodný čaj, abychom nebyli na suchu a měli elán na práci. Vytáhneme hrnec s naloženou zeleninou na naše smoothie a s masem, které vylovíme. Na pánvi osmahneme maso postupně ze všech stran, aby se zatáhlo. Tedy alespoň se to tak prý vždycky dělá. Mezitím začneme vařit zeleninu i s nálevem. A připomínám drobný detail, osolíme. Po osmažení masa jej opět přidáme k zelenině a trápíme na plotně pomalu a dostatečně dlouho, dokud není maso hotové.
Jakmile je maso hotové, vylovíme jej a uskladníme tak, aby hned nevychladlo. Třeba jako se to dělalo dříve – do alobalu, utěrky a do peřin. Vyndáme bobkový list a všechny kuličky pepře i nového koření, které vidíme. Slijeme vývar do připraveného hrnce a jdeme zpracovat zeleninu, ať se posuneme blíže k našemu smoothie. Na pánvi rozpustíme kousek másla a osmahneme na něm zeleninu. Je to velice důležitá operace, která přidá na chuti výslednému smoothie. Navíc další příležitost vytahat zbylé koření.
Finalizace smoothie
Poté, co jsme zeleninu osmažili na másle a pokochali se vůní linoucí se po celém bytě, přistoupíme k finalizaci. K zelenině přilijeme schovaný vývar a přichází na řadu mixér a trocha hrubého násilí. Ano, zeleninu teď musíme rozmixovat, abychom získali smoothie. Dejte zelenině co proto, ať je rozmixovaná úplně do jemna. Je bez masa, takže si stejně ani nic jiného nezaslouží. A pojďme do finále!
Zbývá totiž už jen doředit mlékem a případně ještě trochu vyvařit vodu, abychom dosáhli ideální krémové konzistence. Ochutnáme, zda není potřeba trochu dosolit a nejlepší smoothie je na světě! Gratuluji!
Za odměnu prozradím ještě správné servírování. Nejlépe si naše skvělé smoothie vychutnáte s plátky masa (to jsme si připravili zároveň se smoothie) a s knedlíkem. Vynikající volbou jsou celozrnné karlovarské knedlíky, poté máme plně fitness smoothie se spoustou bonusových bílkovin, které potřebujeme pro růst našich svalů. Jo, já to říkám pořád, že po mrkvi biceps nenaroste. Další možností je doplnit plátkem citronu a brusinkami. Přeji tedy dobrou chuť a málo civilistů, kteří chtějí, abyste se o výsledek dělili 😀
Celozrnné karlovarské knedlíky
Překvapivě je montážní návod na výrobu celozrnných karlovarských knedlíků prakticky stejný jako u výroby těch klasických. Jediný rozdíl je v tom, že použijeme celozrnné pečivo a celozrnnou mouku (fajn je například žitná). Suché celozrnné pečivo nakrájíme na větší kostky. Vajíčka (množství úměrně množství pečiva, klidně i více) rozebereme na součástky – žloutky přijdou na pečivo a z bílků vytvoříme sníh. Pečivo dle chuti lehce poprášíme pepřem a opatrně solí, klidně můžete přidat jemně nasekanou zelenou petržel. Promícháme i s trochou mléka a zabudujeme do těsta připravený sníh z bílků. Měla by vzniknout celkem tuhá hmota, z níž vytvarujeme koule našich knedlíků a hodíme je na 10-15 minut do hrnce s vroucí osolenou vodou. Zajímavá bojovka je potom žhavé kulaté knedlíky nakrájet na plátky 😉
Hodnocení mise
Pokud vám je těžko jako mně, můžeme misi vyhodnotit jako zcela úspěšnou 🙂 Bonusové body jsou za knedlík vlastní výroby, výdrž a finální fotku našeho dnešního výrobku. Jistě nyní plně souhlasíte, že se jedná o úplně to nejlepší smoothie na světě. A jestli se vám to divné moderní slovo smoothie nelíbí nebo nechce „jít přes zuby“ (jen si to zkuste říci: s-m-o-o-t-h-i-e), můžeme tomu i nadále říkat po staru. Tedy svíčková omáčka, navíc v této úžasné 100% fitness variantě.
PS: nezapomeňte, že článek je vydán 1.4. na Apríla 😉