Chlap v kuchyni II – Cheeseburger se zlatou cibulkou


Cílem dnešní mise bude poctivý domácí cheesburger plný čistých kvalitních bílkovin. A bez zbytečných sacharidů, protože koho zajímají nějaké sachry navíc, že. A bez nějakého okrasného plevelu, nejsem králík ani aranžérka. Jednoduchá elegance doplněná dozlatova osmaženou cibulkou nikdy nezklame. A především – první ostrá mise by neměla být zbytečně těžká. Pohled na čisté bílkoviny a tající sýr nejlépe vystihuje název tohoto jídla. Pojďme se tedy pokusit o jeho výrobu a zjistit, jak se mi dařila první ostrá mise v kuchyni.

Briefing

Dnešní briefing bude celkem rychlý a jednoduchý. Kromě sýru potřebujeme spoustu cibule a především mleté maso, bez něhož burger prostě neuděláme. Maso si buď můžete namlet sami a nebo již mleté maso koupit jako já. Bez mlýnku totiž mise končí nezdarem již na začátku. Zvolil jsem mletou směs vepřového a hovězího masa. Pozor, kromě mletého masa se prodává i vizuálně podobné mělněné maso, kde již můžete ve složení číst spoustu dalších přidaných věcí, které do masa nepatří.

Celý montážní návod vypadá velice jednoduše. Zpatláme jednolitou okořeněnou hmotu, kterou rozplácneme na pánev, osmažíme, přidáme sýr a nebudeme se dělit. Ta jednoduchost zní velice nebezpečně a zákeřně. Mějme se tedy na pozoru. Jednak budeme potřebovat čistou pánev a nejspíše i olej.

Jaké nebezpečí by ale mohlo hrozit? Kromě toho, že nám bude těžko? Nějak musíme odhadnout, že by to již mohlo být hotové, syrový burger nikdo nechceme. Ani briketu. Další rizikovou záležitost můžeme vidět u osmažení cibulky určené jako dekorační funkční prvek. Osmažená cibulka je ohromná dobrota, pokud se dnes mise zdaří, myslím, že nebudeme daleko od přirovnání k dortu. Mňam 🙂 Takže pozor na civilisty, ať nechtějí, abyste se dělili!

Ostrá mise

Takže poslední zamyšlení, hluboký nádech a kliknutí na tlačítko Start mise. Mise tedy začíná a vcházím do své alchymistické dílny. Začínám cibulí s vizí nakrájených jemných kostiček. Na to mám skvělé udělátko, takový hřeben s bodci. Cibuli v množství adekvátnímu množství masa. Následuje minihra Hledání koupeného masa schovaného v ledničce. A silová akce Otevři ten zákeřný obal. Ehm, zapomněl jsem na jednu drobnost. Mleté maso musíme v něčem uhňahňat. Ideálně nějaká mísa, vypadá to jako větší miska, než mají naši milí chlupáči na granule. Chudáčci, kdyby tak věděli, jak chutná takový burger… Pokud najdete maso a dostanete se dovnitř, můžete mít ještě třetí bonusový bod, pokud vyhodíte papír, který je zákeřně zespodu na vlastním mletém mase. Opravdu zákeřně, tak pozor na to!

K masu a cibuli přidáme trochu koření dle libosti (pepř v libovolném množství, případně pokud máte vyzkoušenou i jinou sestavu) a osolíme. Chvilku budeme posilovat naše tricepsy a prsní svaly ve snaze vše promíchat do rovnoměrně náhodně rozložené hmoty. Zde můžeme experimentovat s přidáním vody pro dosažení vhodné struktury.

Nyní nastává okamžik pravdy. Je totiž jen jeden způsob, jak můžeme zjistit, zda jsme trefili množství soli. Rozpálíme tedy olej na pánvi a chvilku tam potrápíme malinkou tenkou placičku naší masové hmoty. Dobrá zpráva, můžeme ji potom hned ochutnat. Vlastně musíme ji ochutnat a pečlivě zlikvidovat, aby nebyl důkaz, že jsme prováděli pokusy. Podle testu případně masovou směs dosolíme, opět promícháme a můžeme jít na ostrou akci.

Ostrá akce začíná. Pokud máme vhodně osoleno a okořeněno, vytvoříme prefabrikát k hození na pánev. Hurá! Konečně mohu otestovat raznici pro tvarování hamburgerů, kterou jsem dostal loni k narozeninám. Paráda, vznikne krásná placka. Ještě, kdyby šla lépe vyklopit… Po chvilce souboje mám v ruce placku, byť trochu promáčklou uprostřed. Tak honem na olej – dokud drží pohromadě! A ještě druhou, vyrábíme přeci cheeseburger, na to potřebujeme dva burgery. Jejda, zrada! Jak mám dostat dvě veliké placky na pánev, která je rozměrově znevýhodněná? Povedlo se, uff…

Než placky dostanou ze spodní strany hezkou osmaženou barvu, máme chvilku na nakrájení dalších cibulí. Tentokrát na celá kolečka. Jakmile máme hotovo, šup s nimi na pánev k burgerům, ať se hezky smaží. Otočíme burgery a připravíme sýr, ať se nemusíme zdržovat, až budou hotové placky.

Hlídejte cibulku, ať hezky zezlátne a není na troud. Je to nejlepší část dnešního menu, taková třešiňka na dortu (proč se říká třešiňka, když ta vůbec není dobrá?)…

Jakmile budete přesvědčeni, že jsou burgery dostatečně hotové a cibulka bude také vypadat usmažená, je nejvyšší čas sklidit plody své práce. Hotové placky i cibuli dáme na papírový ubrousek, abychom z nich dostali přebytečný olej. A mírně jim pomůžeme… …ne, že z toho uděláte tenkou placičku nebo z cibule kaši!

A jdeme servírovat! Dospodu patří první placka, na ni první poctivá vrstva sýru, následuje druhá placka, sýr a hlavně naše krásně dozlata osmažená cibule. Nevím, jak to dopadlo u Vás, ale původní obrovské placky jsou po usmažení skoro poloviční. Další důvod, proč se nedělit. Dobrou chuť 🙂

Hodnocení mise

Doufám, že jste také jako já dokončili misi ve zdraví, bez asistence hasičů a bez ztráty kytičky, získali bonusové body a pochutnali si. Poslední bonusový bod jsem získal i za fotku výsledku, takže za mne naprostá spokojenost. Pokud si k tomu nenalijete pivo, mohu doporučit vynikající silnější cejlonský černý čaj, který se k tomuto dílu opravdu hodí (navíc má parádní krabičku 🙂 ). Laboratoř i herní postava misi přečkaly bez újmy, výsledek byl moc dobrý a tolik špinavého nádobí také nevzniklo. Misi hodnotím jako úspěšnou 🙂

,